De maand maart staat elk jaar opnieuw in het teken van een bezoek aan de Prowein in Düsseldorf en de Italiaanse Wijnvakdag te Amsterdam. Prowein is een kolossale Wijnbeurs waar dit jaar 6,200 aanbieders uit 59 landen en meer dan 55,000 bezoekers elkaar vinden in meerdere hallen.  De beurs duurt 3 dagen en er vinden workshops, seminars en verschillende presentaties plaats over alles wat met wijn te maken heeft.  De Italiaanse Wijnvakdag is een kleine en gezellige ontmoetingsplaats in de kookfabriek te Duivendrecht waar importeurs van Italiaanse wijnhuizen hun wijnen presenteren aan handel, Horeca en pers. Ook hier wordt een seminar georganiseerd over wijnen van aanbieders die aanwezig zijn. 

Prowein 2016
 “Master in Wine” Mr. Caroni en zijn dochters Chloe en Dominique waren dit jaar mee naar Prowein 2016.  We hebben onze vaste leveranciers Chicco, Paradiso, Ferri, Lazzeretti, Ucceliera en Voliero bezocht en proevden de nieuwe jaargangen en reserveren wijnen die we in Caroni willen serveren. De jaargang 2014 was moeilijk met een mislukte zomer. Piemonte en Toscane zullen geen krachtpatsers voortbrengen maar eerder mooie, elegante en rijpe wijnen.  2015 daarentegen wordt een top jaar. De meeste wijnen van deze jaargang zijn pas volgend jaar beschikbaar en kunnen we helaas dan pas proeven. Vooral uit Toscane en Sicilië hoor je de wijnboeren jubelen. Ook bezochten we een workshop over Nero di Troia di Puglia. Deze druif geeft meestal een frisse en droge wijn en worden vaak gemengd met andere druiven (zelfs met Merlot of Cabernet). Tegenwoordig worden met nieuwe productiemethoden volle wijnen gemaakt die kunnen concurreren met Nero D’ Avola uit Sicilië. 

Italiaanse Wijnvakdag
Op de Italiaanse Wijnvakdag bezocht ik de workshop Autochtone Italiaanse Druiven met mijn schoonzoon Rutger Westerman. Deworkshop werd gepresenteerd met veel kennis en enthousiasme door Hein Sas en Oda van Stekelenburg. Opvallend was een witte wijn waarbij de fles gesloten was met een kroonkurk. Dat moest ook wel om de ontploffing door te veel gist tegen te gaan. Spannend maar niet echt lekker. Daarentegen viel een mooie DOC Etna Rosso op, die gemaakt is van Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Deze wijn presenteerde zich als “poor mans” Barolo.

Benieuwd naar onze nieuwe ontdekkingen? Meld je aan voor onze Masterclass in Wine Tasting en grote kans dat er een paar voorbij komen!

 

Comment