1 Comment

Reis naar de Italiaanse wijnwereld

Reis naar de Italiaanse wijnwereld
In de laatste week van april nam ik Adriano il Maestro di Vino mijn twee dochters, Chloé en Dani, mee naar Piëmonte en Toscane voor een wijnreis naar de mooiste plekjes van deze provincies. Via luchthaven Milaan Malpensa en een tocht langs de risottovelden kwamen wij terecht in de Langhe heuvels. Het gebied waar Barolo, Barbaresco, Barbera en Roero het voor ’t zeggen hebben. Daar vind je de mooiste dorpen zoals La Morra, Monforte en Barolo.

Aan de voet van het dorp La Mora bezochten wij Bio-Barolo wijnmaker Ballarin. Met een 5 tal hectare is hij een kleine producent of eigenlijk nog een echte wijnboer, die met passie zijn bedrijf bewerkt en er net van rond kan komen. Zijn Barolo is zacht, fruitig en het is gelukkig niet nodig om deze lang weg te leggen voordat hij drinkbaar is. Dat is namelijk een vaak voorkomend euvel met Barolo en Barbaresco.

Daarna was een bezoek aan Cascina Chicco aan de beurt. Het bedrijf is met 50 hectare een van de grotere wijnproducenten van het Roero gebied. Met de modernste methoden worden hier elegante wijnen gemaakt. De mooie en moderne wijnkelder is een bezoek meer dan een waard. 

De volgende dag stond in groot contrast tot de ervaring in Piëmonte met bezoeken aan Tenuti Il Corno en Capezzana. Hier zagen wij de oude pracht en praal van het middeleeuwse Toscane.  Oude villa’s, klassieke wijnen en prachtige vergezichten over de Toscaanse heuvels.  Het dorpje Carmignano is prachtig.  

De laatste stop van die dag was bij Podere Il Paradiso ten noorden van San Gimignano.  De witte wijn heet Vernaccia en is de beste witte wijn uit Toscane. Vandaar dat Caroni die al sinds het begin als huiswijn schenkt. Il Paradiso is goed voor een heerlijke en volle warme Chianti en biedt gezellige Agritourismo aan.  Daar hebben wij als familie vroeger vele jaren gebruik van gemaakt.

Een bezoek aan Montalcino, dat ten zuiden van Siena ligt, is altijd een genot voor het oog en de smaakpapillen. Een wandeling door het middeleeuwse dorp dient te eindigen in de Enoteca van het goed onderhouden kasteel.  Inmiddels zijn er zo’n 300 Brunello producenten. Toen ik er voor het eerst kwam, 30 jaar geleden, waren er maar 130. Brunello heeft intussen naam gemaakt.  De jonge Marco Lazzeretti nam een aantal jaren geleden de boerderij, ten noorden van Montalcino, over van zijn opa en bezit nu samen met zijn zus 5 hectare en maakt een heerlijke Brunello voor elke dag. 

Daarna hebben we fantastisch geluncht bij Castello Romitorio. Romitorio, een groot landgoed ten westen, is in het bezit van de bekende kunstschilder Sandro Ghia, die geen verstand heeft van wijnmaken en dit gelukkig overlaat aan professionals. De etiketten ontwerpt hij natuurlijk wel en die weerspiegelen de kwaliteit van de wijn. Vooral de Riserva is meesterlijk maar helaas ook wat aan de dure kant. Laat dat echter geen belemmering zijn.  

Tot slot kwamen wij terecht bij Uccelliera van Adrea Cortonesi. Op 6 hectare en 3 verschillende bodemsoorten, bij Castelnouvo dell’ Abate, ontstaat hier een krachtpatser van een Brunello. Wij mochten verschillende jaargangen uit eikenhouten vaten proberen totdat onze monden scheef stonden. Daarna terug naar Montalcino en s’avonds lekker gegeten bij Grappolo Blu.  

Lijkt het je geweldig om ook eens een wijnreis door Italië te maken? Dat kan via Caroni! Neem contact op met Chloé om een route en datum te bespreken via info@caroni.nl of 0638302412.

Adriano uw Master in Italiaanse wijn

1 Comment

1 Comment

Maart was wijnbeurzen maand

Maart was wijnbeurzen maand
De maand maart staat elk jaar opnieuw in het teken van een bezoek aan de Prowein in Düsseldorf en de Italiaanse Wijnvakdag te Amsterdam. Prowein is een kolossale Wijnbeurs waar dit jaar 6,200 aanbieders uit 59 landen en meer dan 55,000 bezoekers elkaar vinden in meerdere hallen.  De beurs duurt 3 dagen en er vinden workshops, seminars en verschillende presentaties plaats over alles wat met wijn te maken heeft.  De Italiaanse Wijnvakdag is een kleine en gezellige ontmoetingsplaats in de kookfabriek te Duivendrecht waar importeurs van Italiaanse wijnhuizen hun wijnen presenteren aan handel, Horeca en pers. Ook hier wordt een seminar georganiseerd over wijnen van aanbieders die aanwezig zijn. 

Prowein 2016
 “Master in Wine” Mr. Caroni en zijn dochters Chloe en Dominique waren dit jaar mee naar Prowein 2016.  We hebben onze vaste leveranciers Chicco, Paradiso, Ferri, Lazzeretti, Ucceliera en Voliero bezocht en proevden de nieuwe jaargangen en reserveren wijnen die we in Caroni willen serveren. De jaargang 2014 was moeilijk met een mislukte zomer. Piemonte en Toscane zullen geen krachtpatsers voortbrengen maar eerder mooie, elegante en rijpe wijnen.  2015 daarentegen wordt een top jaar. De meeste wijnen van deze jaargang zijn pas volgend jaar beschikbaar en kunnen we helaas dan pas proeven. Vooral uit Toscane en Sicilië hoor je de wijnboeren jubelen. Ook bezochten we een workshop over Nero di Troia di Puglia. Deze druif geeft meestal een frisse en droge wijn en worden vaak gemengd met andere druiven (zelfs met Merlot of Cabernet). Tegenwoordig worden met nieuwe productiemethoden volle wijnen gemaakt die kunnen concurreren met Nero D’ Avola uit Sicilië. 

Italiaanse Wijnvakdag
Op de Italiaanse Wijnvakdag bezocht ik de workshop Autochtone Italiaanse Druiven met mijn schoonzoon Rutger Westerman. Deworkshop werd gepresenteerd met veel kennis en enthousiasme door Hein Sas en Oda van Stekelenburg. Opvallend was een witte wijn waarbij de fles gesloten was met een kroonkurk. Dat moest ook wel om de ontploffing door te veel gist tegen te gaan. Spannend maar niet echt lekker. Daarentegen viel een mooie DOC Etna Rosso op, die gemaakt is van Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Deze wijn presenteerde zich als “poor mans” Barolo.

Benieuwd naar onze nieuwe ontdekkingen? Meld je aan voor onze Masterclass in Wine Tasting en grote kans dat er een paar voorbij komen!

 

1 Comment

Comment

How to enjoy wine! with Mr. Caroni episode 2

Mr. Caroni heeft besloten om naast de Masterclass in Wine Tasting zijn wijnkennis ook met jullie te delen via een aantal video’s. Hierbij de tweede vlog van Mr. Caroni over How to enjoy wine. Dit keer alles over het component alcohol ook wel “the spirit of wine” genoemd. Wil je Mr. Caroni live in actie zien? Boek hem voor een Masterclass in Wine Tasting samen met je collega’s, vrienden of familie.

Voor nu geniet van deze tweede episode over How to enjoy wine!  

Comment