De charme van het Italiaanse Sicilië
Een bezoek aan het eiland Sicilië stond al jaren boven aan mijn verlanglijstje maar als het puntje bij paaltje kwam, werd het altijd weer Toscane of Piemonte. Begrijpelijk natuurlijk wegens de natuur, de prachtige dorpen, het lekkere eten en de mooie wijnen. Voor een glaasje Barolo of Brunello rijd ik graag een blokje om. Gelukkig lukte het deze keer wel de juiste keuze te maken en vertrok ik met mijn vrouw dit jaar naar Sicilië. Daar is de natuur ook mooi, zijn de dorpen prachtig, smaakt het visje goed en is de wijn heerlijk. Daarbij komt nog een extra bonus en dat is dat je ook gezelschap krijgt van de Maffia. Die zorgen ervoor, dat de toerist niet lastig wordt gevallen en je fototoestel niet uit je auto wordt gestolen. Nou ja, tegenwoordig met een iPhone heb je die toch niet mee. 

Hoe organiseer je nou zo’n reis naar Sicilië? Best wel eenvoudig om zoiets te plannen. Ik kocht een reisgids bij de ANWB om te weten wat we moesten zien en waar de ‘hot spots’ zijn. Verder kijk je op www.secretescapes.com om uit te vinden waar de mooiste hotels zijn met de meeste korting. Transavia brengt je voor weinig geld naar Catania of Palermo. Wij vertrokken naar Catania om eerst de oostkust te ontdekken en vlogen van Palermo weer terug nadat wij de noordkant hadden bezocht. 

Catania is eigenlijk niet echt de moeite waard. Beetje oud en vies en het heeft niet de allure van Palermo. Aan de Ionische oostkust ligt Taormina. Een echte ‘hot spot’ waar de vulkaan Etna op je neer kijkt. Doordat Taormina door toeristen wordt overspoeld, zijn de hotels te duur en de stad te druk. De Etna ruikt teveel naar zwavel en als je een berg wilt beklimmen kan je beter naar Tirol

Ga liever naar Syracuse. Die stad leeft en bruist al meer dan 3000 jaar en was ooit de grootste stad in de oudheid. De Corinthiërs, Grieken en Romeinen hebben allemaal hun steentje bijgedragen om de stad tot bloei te brengen. De Barokke Piazza del Duomo is oogverblindend en er trouwen elke dag wel drie of vier stelletjes. Het schiereilandje Ortegia (onderdeel van Syracuse) is een soort 9 straatjes in Amsterdam en je plonst zo in de blauwe Middellandse Zee. Heerlijk!

Om Syracuse heen heb je leuke kleine dorpjes waar er prachtige hotels met zwembaden te vinden zijn. Bij Floride is een echte Siciliaanse Golf Course te spelen. De Barokke steden Noto, Modica en Ragusa zijn onvergetelijk en zeker een bezoek waard. Op de terugweg bezoek je het oude haventje van Marzamemi voor een borrel of diner. En ga je langs Avola om een flesje Nero D’ Avola te kopen.

Na het weekje aan de oostkust was het tijd om met de auto naar de noordkant te reizen. Het landschap in het midden van Sicilië is woest en onbarmhartig. De wegen zijn bezaaid met afrasteringen omdat de Maffia af en toe een stuk opblaast. En als zij geen geld krijgen om het te repareren dan gebeurt dat ook niet. Een bezoek, midden in het eiland, aan Villa Romana del Casale moet ook gebeuren. Alleen al om de vele meters aan mozaïeken vloeren te bewonderen. 

En dan kom je aan te Cefalu. Het pittoreske vissers dorp is heel leuk. De Nomadische kathedraal is bijzonder en overal zijn er winkeltjes en leuke restaurants. Reisbureau Tui.nl biedt hier een prachtig hotel aan dat Kalura heet. Absoluut een aanrader. Tot slot gaat de reis naar Palermo, de stad van meer dan een miljoen inwoners, en verblijven wij in Grand Hotel Villa Igiea MGallery van Sofitel. Het kost een rib uit je lijf maar is wel de plek waar vanuit Palermo bezocht dient te worden. Wat een stad. Een bolwerk van de Maffia. De Feniciërs, Carthagers, Grieken waren er allemaal present. Historische meesterwerken en gebouwen uit de tijd van de Arabieren, Normandiër ‘s en Byzantijnen zijn overal te bewonderen. De Doumo di Palermo, Palazzo dei Normanni, Capella Palatina, Cattedrale di Monreale moet je gezien hebben. Ook een rit met een Appi en gids staat op het programma om de stad te proeven. En aan het einde van de dag is het tijd voor een borrel op Piazza Bellini. De Arabieren stichten meer dan 200 moskeeën in deze stad waarna de Normandiër ‘s deze heiligdommen vaak ombouwden tot Christelijke kerken. Indrukwekkend om te zien (het kan dus eigenlijk wel). Als wij de volgende keer de west- en zuidkant bezoeken dan doen we dat via Airport Palermo, zodat wij de stad weer eens kunnen vereren met een bezoek. 

Adriano uw Master in Italiaanse wijn 

1 Comment