De Krokusvakantie 2017 is in volle gang terwijl ik dit stukje schrijf over mijn bezoek aan Val Gardenathe holiday valley of the Dolomites“. Voor iedereen die een passie heeft voor skiën, is dit skigebied absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. Alle Caroni’s zijn inmiddels fan en zijn er al meerdere keren teruggekeerd.  St Ulrich/Ortisei, Santa Cristina en Wolkenstein/Selva zijn dé wintersportplaatsen in Val Gardena

Val Gardena ligt in Südtirol oftewel Alto Adige, de meest noordelijke provincie van Italië. De provincie was voor de tweede oorlog nog deel van Oostenrijk maar dictator Mussolini was maar al te blij om dit mooie maar ook industriële gebied na de oorlog in te lijven.  Hij stuurde daar arme Sicilianen en Calabresen naar toe om hard te werken. Alle plaatsnamen hebben hierdoor zowel een Oostenrijkse als een Italiaanse naam en de autochtone bewoners spreken beide talen. 

De reis naar Val Gardena gaat volgens mij het beste per vliegtuig met Transavia naar Innsbruck. Als je met een groep bent dan zorg je voor Taxi vervoer richting het skiplaatsje.  Wel van tevoren even reserveren. Deze winter was ik alleen met mijn vrouw en zonder kinderen en ontdekte ik, dat het dan goedkoper is om een auto te huren vanuit de luchthaven. 

Het ski gebied Dolomiti Superski kent geen grenzen met 1,200 km pistes, die goed geprepareerd zijn (ook als er geen sneeuw is gevallen zoals deze keer). Alleen al een tocht als de “Sella Ronda“ is prachtig. Duurt 2 a 3 uur en er zijn onderweg veel leuke Baita’s en Rifugi om een bakkie te doen of een heerlijke pasta/risotto te nuttigen met een mooi glas Lagrein. Lagrein is de lokale druif waarvan de wijnmakers een volle en lekkere rode wijn toveren.  

De langste afdaling is 10 km en begint boven bij Seceda (2518m) en daalt af naar beneden naar Ortisei (1236m). Onderweg zijn er ook weer voldoende leuke Baita’s. Als je met kleine kinderen gaat skiën, dan is Seiser Alm een aanrader. Allemaal blauwe pistes, skiklasjes en kindvriendelijke hotels met kinderopvang.  

Selva is volgens mij de beste uitvalsbasis om het skigebied te leren kennen. Ortisei daartegen is verre weg het gezelligste dorp met leuke winkeltjes en gezellige restaurants.  Santa Cristina is vooral bekend van de FIS Afdaling voor mannen in december, de vrouwen hebben in april FIS de slalom wedstrijden.

De hotels in Selva zijn allemaal voorzien van een wellness waar het na het skiën heerlijk vertoeven is. Wij verbleven al een aantal jaar in Hotel Dorfer waar je naast een wellness ook een heerlijk restaurant hebt. De verschillende Garni hotelletjes, zoals Garni Schenk, in het dorp zijn ook gezellig en iets goedkoper. 

Kortom als je wilt genieten van mooie bergen, brede pistes, lekker Italiaans eten en Italiaanse wijnen als je pauze neemt dan zijn de Dolomieten een geweldige uitvalbasis. Alleen voor mensen die van apres ski houden is dit niet de plek om heen te gaan. Wel voor mensen die apres ski in de sauna en een bubbelbad willen bij komen ;-) 

Bekijk om een indruk van het skigebied te krijgen naar bovenstaand filmpje die wij vorig jaar hebben gemaakt met de familie. 

Saluti, 

Adriaan Caron

Comment