Comment

Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten

Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten
De Krokusvakantie 2017 is in volle gang terwijl ik dit stukje schrijf over mijn bezoek aan Val Gardenathe holiday valley of the Dolomites“. Voor iedereen die een passie heeft voor skiën, is dit skigebied absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. Alle Caroni’s zijn inmiddels fan en zijn er al meerdere keren teruggekeerd. St Ulrich/Ortisei, Santa Cristina en Wolkenstein/Selva zijn dé wintersportplaatsen in Val Gardena

Val Gardena ligt in Südtirol oftewel Alto Adige, de meest noordelijke provincie van Italië. De provincie was voor de tweede oorlog nog deel van Oostenrijk maar dictator Mussolini was maar al te blij om dit mooie maar ook industriële gebied na de oorlog in te lijven. Hij stuurde daar arme Sicilianen en Calabresen naar toe om hard te werken. Alle plaatsnamen hebben hierdoor zowel een Oostenrijkse als een Italiaanse naam en de autochtone bewoners spreken beide talen. 

De reis naar Val Gardena gaat volgens mij het beste per vliegtuig met Transavia naar Innsbruck. Als je met een groep bent dan zorg je voor Taxi vervoer richting het skiplaatsje.  Wel van tevoren even reserveren. Deze winter was ik alleen met mijn vrouw en zonder kinderen en ontdekte ik, dat het dan goedkoper is om een auto te huren vanuit de luchthaven. 

Het ski gebied Dolomiti Superski kent geen grenzen met 1,200 km pistes, die goed geprepareerd zijn (ook als er geen sneeuw is gevallen zoals deze keer). Alleen al een tocht als de Sella Ronda is prachtig. Duurt 2 a 3 uur en er zijn onderweg veel leuke Baita’s en Rifugi om een bakkie te doen of een heerlijke pasta/risotto te nuttigen met een mooi glas LagreinLagrein is de lokale druif waarvan de wijnmakers een volle en lekkere rode wijn toveren.  

De langste afdaling is 10 km en begint boven bij Seceda (2518m) en daalt af naar beneden naar Ortisei (1236m). Onderweg zijn er ook weer voldoende leuke Baita’s. Als je met kleine kinderen gaat skiën, dan is Seiser Alm een aanrader. Allemaal blauwe pistes, skiklasjes en kindvriendelijke hotels met kinderopvang.  

Selva is volgens mij de beste uitvalsbasis om het skigebied te leren kennen. Ortisei daartegen is verre weg het gezelligste dorp met leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Santa Cristina is vooral bekend van de FIS Afdaling voor mannen in december, de vrouwen hebben in april FIS de slalom wedstrijden.

De hotels in Selva zijn allemaal voorzien van een wellness waar het na het skiën heerlijk vertoeven is. Wij verbleven al een aantal jaar in Hotel Dorfer waar je naast een wellness ook een heerlijk restaurant hebt. De verschillende Garni hotelletjes, zoals Garni Schenk, in het dorp zijn ook gezellig en iets goedkoper. 

Kortom als je wilt genieten van mooie bergen, brede pistes, lekker Italiaans eten en Italiaanse wijnen als je pauze neemt dan zijn de Dolomieten een geweldige uitvalbasis. Alleen voor mensen die van apres ski houden is dit niet de plek om heen te gaan. Wel voor mensen die apres ski in de sauna en een bubbelbad willen bij komen ;-) 

Bekijk om een indruk van het skigebied te krijgen naar bovenstaand filmpje die wij vorig jaar hebben gemaakt met de familie. 

Saluti, 

Adriaan Caron

Comment

1 Comment

De charme van het Italiaanse Sicilië

De charme van het Italiaanse Sicilië
Een bezoek aan het eiland Sicilië stond al jaren boven aan mijn verlanglijstje maar als het puntje bij paaltje kwam, werd het altijd weer Toscane of Piemonte. Begrijpelijk natuurlijk wegens de natuur, de prachtige dorpen, het lekkere eten en de mooie wijnen. Voor een glaasje Barolo of Brunello rijd ik graag een blokje om. Gelukkig lukte het deze keer wel de juiste keuze te maken en vertrok ik met mijn vrouw dit jaar naar Sicilië. Daar is de natuur ook mooi, zijn de dorpen prachtig, smaakt het visje goed en is de wijn heerlijk. Daarbij komt nog een extra bonus en dat is dat je ook gezelschap krijgt van de Maffia. Die zorgen ervoor, dat de toerist niet lastig wordt gevallen en je fototoestel niet uit je auto wordt gestolen. Nou ja, tegenwoordig met een iPhone heb je die toch niet mee. 

Hoe organiseer je nou zo’n reis naar Sicilië? Best wel eenvoudig om zoiets te plannen. Ik kocht een reisgids bij de ANWB om te weten wat we moesten zien en waar de ‘hot spots’ zijn. Verder kijk je op www.secretescapes.com om uit te vinden waar de mooiste hotels zijn met de meeste korting. Transavia brengt je voor weinig geld naar Catania of Palermo. Wij vertrokken naar Catania om eerst de oostkust te ontdekken en vlogen van Palermo weer terug nadat wij de noordkant hadden bezocht. 

Catania is eigenlijk niet echt de moeite waard. Beetje oud en vies en het heeft niet de allure van Palermo. Aan de Ionische oostkust ligt Taormina. Een echte ‘hot spot’ waar de vulkaan Etna op je neer kijkt. Doordat Taormina door toeristen wordt overspoeld, zijn de hotels te duur en de stad te druk. De Etna ruikt teveel naar zwavel en als je een berg wilt beklimmen kan je beter naar Tirol

Ga liever naar Syracuse. Die stad leeft en bruist al meer dan 3000 jaar en was ooit de grootste stad in de oudheid. De Corinthiërs, Grieken en Romeinen hebben allemaal hun steentje bijgedragen om de stad tot bloei te brengen. De Barokke Piazza del Duomo is oogverblindend en er trouwen elke dag wel drie of vier stelletjes. Het schiereilandje Ortegia (onderdeel van Syracuse) is een soort 9 straatjes in Amsterdam en je plonst zo in de blauwe Middellandse Zee. Heerlijk!

Om Syracuse heen heb je leuke kleine dorpjes waar er prachtige hotels met zwembaden te vinden zijn. Bij Floride is een echte Siciliaanse Golf Course te spelen. De Barokke steden Noto, Modica en Ragusa zijn onvergetelijk en zeker een bezoek waard. Op de terugweg bezoek je het oude haventje van Marzamemi voor een borrel of diner. En ga je langs Avola om een flesje Nero D’ Avola te kopen.

Na het weekje aan de oostkust was het tijd om met de auto naar de noordkant te reizen. Het landschap in het midden van Sicilië is woest en onbarmhartig. De wegen zijn bezaaid met afrasteringen omdat de Maffia af en toe een stuk opblaast. En als zij geen geld krijgen om het te repareren dan gebeurt dat ook niet. Een bezoek, midden in het eiland, aan Villa Romana del Casale moet ook gebeuren. Alleen al om de vele meters aan mozaïeken vloeren te bewonderen. 

En dan kom je aan te Cefalu. Het pittoreske vissers dorp is heel leuk. De Nomadische kathedraal is bijzonder en overal zijn er winkeltjes en leuke restaurants. Reisbureau Tui.nl biedt hier een prachtig hotel aan dat Kalura heet. Absoluut een aanrader. Tot slot gaat de reis naar Palermo, de stad van meer dan een miljoen inwoners, en verblijven wij in Grand Hotel Villa Igiea MGallery van Sofitel. Het kost een rib uit je lijf maar is wel de plek waar vanuit Palermo bezocht dient te worden. Wat een stad. Een bolwerk van de Maffia. De Feniciërs, Carthagers, Grieken waren er allemaal present. Historische meesterwerken en gebouwen uit de tijd van de Arabieren, Normandiër ‘s en Byzantijnen zijn overal te bewonderen. De Doumo di Palermo, Palazzo dei Normanni, Capella Palatina, Cattedrale di Monreale moet je gezien hebben. Ook een rit met een Appi en gids staat op het programma om de stad te proeven. En aan het einde van de dag is het tijd voor een borrel op Piazza Bellini. De Arabieren stichten meer dan 200 moskeeën in deze stad waarna de Normandiër ‘s deze heiligdommen vaak ombouwden tot Christelijke kerken. Indrukwekkend om te zien (het kan dus eigenlijk wel). Als wij de volgende keer de west- en zuidkant bezoeken dan doen we dat via Airport Palermo, zodat wij de stad weer eens kunnen vereren met een bezoek. 

Adriano uw Master in Italiaanse wijn 

1 Comment

1 Comment

Reis naar de Italiaanse wijnwereld

Reis naar de Italiaanse wijnwereld
In de laatste week van april nam ik Adriano il Maestro di Vino mijn twee dochters, Chloé en Dani, mee naar Piëmonte en Toscane voor een wijnreis naar de mooiste plekjes van deze provincies. Via luchthaven Milaan Malpensa en een tocht langs de risottovelden kwamen wij terecht in de Langhe heuvels. Het gebied waar Barolo, Barbaresco, Barbera en Roero het voor ’t zeggen hebben. Daar vind je de mooiste dorpen zoals La Morra, Monforte en Barolo.

Aan de voet van het dorp La Mora bezochten wij Bio-Barolo wijnmaker Ballarin. Met een 5 tal hectare is hij een kleine producent of eigenlijk nog een echte wijnboer, die met passie zijn bedrijf bewerkt en er net van rond kan komen. Zijn Barolo is zacht, fruitig en het is gelukkig niet nodig om deze lang weg te leggen voordat hij drinkbaar is. Dat is namelijk een vaak voorkomend euvel met Barolo en Barbaresco.

Daarna was een bezoek aan Cascina Chicco aan de beurt. Het bedrijf is met 50 hectare een van de grotere wijnproducenten van het Roero gebied. Met de modernste methoden worden hier elegante wijnen gemaakt. De mooie en moderne wijnkelder is een bezoek meer dan een waard. 

De volgende dag stond in groot contrast tot de ervaring in Piëmonte met bezoeken aan Tenuti Il Corno en Capezzana. Hier zagen wij de oude pracht en praal van het middeleeuwse Toscane.  Oude villa’s, klassieke wijnen en prachtige vergezichten over de Toscaanse heuvels.  Het dorpje Carmignano is prachtig.  

De laatste stop van die dag was bij Podere Il Paradiso ten noorden van San Gimignano.  De witte wijn heet Vernaccia en is de beste witte wijn uit Toscane. Vandaar dat Caroni die al sinds het begin als huiswijn schenkt. Il Paradiso is goed voor een heerlijke en volle warme Chianti en biedt gezellige Agritourismo aan.  Daar hebben wij als familie vroeger vele jaren gebruik van gemaakt.

Een bezoek aan Montalcino, dat ten zuiden van Siena ligt, is altijd een genot voor het oog en de smaakpapillen. Een wandeling door het middeleeuwse dorp dient te eindigen in de Enoteca van het goed onderhouden kasteel.  Inmiddels zijn er zo’n 300 Brunello producenten. Toen ik er voor het eerst kwam, 30 jaar geleden, waren er maar 130. Brunello heeft intussen naam gemaakt.  De jonge Marco Lazzeretti nam een aantal jaren geleden de boerderij, ten noorden van Montalcino, over van zijn opa en bezit nu samen met zijn zus 5 hectare en maakt een heerlijke Brunello voor elke dag. 

Daarna hebben we fantastisch geluncht bij Castello Romitorio. Romitorio, een groot landgoed ten westen, is in het bezit van de bekende kunstschilder Sandro Ghia, die geen verstand heeft van wijnmaken en dit gelukkig overlaat aan professionals. De etiketten ontwerpt hij natuurlijk wel en die weerspiegelen de kwaliteit van de wijn. Vooral de Riserva is meesterlijk maar helaas ook wat aan de dure kant. Laat dat echter geen belemmering zijn.  

Tot slot kwamen wij terecht bij Uccelliera van Adrea Cortonesi. Op 6 hectare en 3 verschillende bodemsoorten, bij Castelnouvo dell’ Abate, ontstaat hier een krachtpatser van een Brunello. Wij mochten verschillende jaargangen uit eikenhouten vaten proberen totdat onze monden scheef stonden. Daarna terug naar Montalcino en s’avonds lekker gegeten bij Grappolo Blu.  

Lijkt het je geweldig om ook eens een wijnreis door Italië te maken? Dat kan via Caroni! Neem contact op met Chloé om een route en datum te bespreken via info@caroni.nl of 0638302412.

Adriano uw Master in Italiaanse wijn

1 Comment

1 Comment

Maart was wijnbeurzen maand

Maart was wijnbeurzen maand
De maand maart staat elk jaar opnieuw in het teken van een bezoek aan de Prowein in Düsseldorf en de Italiaanse Wijnvakdag te Amsterdam. Prowein is een kolossale Wijnbeurs waar dit jaar 6,200 aanbieders uit 59 landen en meer dan 55,000 bezoekers elkaar vinden in meerdere hallen.  De beurs duurt 3 dagen en er vinden workshops, seminars en verschillende presentaties plaats over alles wat met wijn te maken heeft.  De Italiaanse Wijnvakdag is een kleine en gezellige ontmoetingsplaats in de kookfabriek te Duivendrecht waar importeurs van Italiaanse wijnhuizen hun wijnen presenteren aan handel, Horeca en pers. Ook hier wordt een seminar georganiseerd over wijnen van aanbieders die aanwezig zijn. 

Prowein 2016
 “Master in Wine” Mr. Caroni en zijn dochters Chloe en Dominique waren dit jaar mee naar Prowein 2016.  We hebben onze vaste leveranciers Chicco, Paradiso, Ferri, Lazzeretti, Ucceliera en Voliero bezocht en proevden de nieuwe jaargangen en reserveren wijnen die we in Caroni willen serveren. De jaargang 2014 was moeilijk met een mislukte zomer. Piemonte en Toscane zullen geen krachtpatsers voortbrengen maar eerder mooie, elegante en rijpe wijnen.  2015 daarentegen wordt een top jaar. De meeste wijnen van deze jaargang zijn pas volgend jaar beschikbaar en kunnen we helaas dan pas proeven. Vooral uit Toscane en Sicilië hoor je de wijnboeren jubelen. Ook bezochten we een workshop over Nero di Troia di Puglia. Deze druif geeft meestal een frisse en droge wijn en worden vaak gemengd met andere druiven (zelfs met Merlot of Cabernet). Tegenwoordig worden met nieuwe productiemethoden volle wijnen gemaakt die kunnen concurreren met Nero D’ Avola uit Sicilië. 

Italiaanse Wijnvakdag
Op de Italiaanse Wijnvakdag bezocht ik de workshop Autochtone Italiaanse Druiven met mijn schoonzoon Rutger Westerman. Deworkshop werd gepresenteerd met veel kennis en enthousiasme door Hein Sas en Oda van Stekelenburg. Opvallend was een witte wijn waarbij de fles gesloten was met een kroonkurk. Dat moest ook wel om de ontploffing door te veel gist tegen te gaan. Spannend maar niet echt lekker. Daarentegen viel een mooie DOC Etna Rosso op, die gemaakt is van Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Deze wijn presenteerde zich als “poor mans” Barolo.

Benieuwd naar onze nieuwe ontdekkingen? Meld je aan voor onze Masterclass in Wine Tasting en grote kans dat er een paar voorbij komen!

 

1 Comment

Comment

How to enjoy wine! with Mr. Caroni episode 2

Mr. Caroni heeft besloten om naast de Masterclass in Wine Tasting zijn wijnkennis ook met jullie te delen via een aantal video’s. Hierbij de tweede vlog van Mr. Caroni over How to enjoy wine. Dit keer alles over het component alcohol ook wel “the spirit of wine” genoemd. Wil je Mr. Caroni live in actie zien? Boek hem voor een Masterclass in Wine Tasting samen met je collega’s, vrienden of familie.

Voor nu geniet van deze tweede episode over How to enjoy wine!  

Comment